Småbönders strävan i skuggan av landreformen

Efter Peddie åkte jag till King Williamstown för att möte representanter för nästa partnerorganisation, Trust for Community Outreach and Education (TCOE). Tillsammans med organisationsrepresentanten körde vi sedan tre timmar norrut till en liten stad vid foten av Drakensberg kedjan som bildar gräns till Lesotho. Vägen går över sterila fält, veteåkrar, storjordbruk, över berg och sandtorra slätter. Genom mindre städer som alla tidigare var nästintill helt reserverade för vita. Efter demokratin och när alla tilläts äga mark och egendom, började även icke-vita att flytta in och som en sorglig fortsättning på samma struktur och logik flyttade de vita i stort sätt helt och hållet därifrån.

För Sydafrika, som för de flesta tidigare kolonier, ligger en av de största utmaningarna i hur land ska fördelas. Land som tidigare ägdes och brukades av svarta, färgade och indier men som konfiskerades av vita, men även enorma storegendomar som behöver delas upp för att uppnå större jämlikhet. Ägarkoncentrationen av odlingsbar mark förstärker den ekonomiska ojämlikheten, och apartheidsystemets uppdelning av landet, där 87 procent reserverades för det vita Sydafrika och 13 procent för Bantustaterna, präglar fortfarande landfördelningen. Frågan bär på stark symbolik och politisk sprängkraft och hittills har försöken till landreform mer eller mindre misslyckats. Av den första reformens ambitiösa omfördelningsmål på 30 miljoner hektar har en mycket liten del omfördelats och en stor andel av de jordbruk som tagit del av den omfördelade marken har relativt snabbt gått i konkurs. Våra projekt i de tidigare Bantustaterna eller homelands som de också kallades, går ut på att stötta ett antal av de jordbruk som tilldelats land men som inte lyckats få igång sin produktion ännu i ett försök att utreda vad som gått fel, stötta där de behövs och skapa förutsättningar för en förändrad landreform genom politisk påverkan.

Vi besökte tre farmarna på deras gårdar för att prata med dem om deras situation, vad de behöver och var de skulle vilja ha om fem år. Landskapet är otroligt vackert och dramatiskt. Fattiga småjordbrukar ligger bredvid rika storjordbruk. De första ofta utan vatten och el, utan traktor. Många av de vita kommersiella farmare som tidigare bodde i området har dock lämnat sedan en rad attacker på lantbruk för ett antal år sedan och man arrenderar istället ofta ut marken. Många av de vi möter är äldre, mellan sextiofem och sjuttiofem år och arbetar sju dagar i veckan för att få ut något av sin mark. Med de vita kommersiella jordbruk som tidigare fanns på de platser där mark omfördelats försvann även den infrastruktur som behövs för att bönder ska kunna leva av sin produktion såsom veterinärer, expertis på kommunen som kan testa vatten och jordmån, produktionsstöd i form av utsäde och investeringar i material och maskiner. I en rad fall tilldelades mark men inte vattenrättigheterna till marken. Det är som att man genomfört en otroligt kostsam investering men sedan inte velat, kunnat eller trott att man behövt fullfölja det hela vägen.

Under natten sov vi på hotell Mountain Shadows, på 2000 meters höjd uppe i Drakensberg. Hotellet var helt och hållet inrett som på femtiotalet och låg helt ensamt på ett fält med en otrolig utsikt över bergen. Tankarna gick till Shining, i de här trakterna kan temperaturerna falla till minus tio och tjugo grader och en norrman har öppnat Sydafrikas enda skidort ett par mil bort. Eftersom temperaturen föll till ett par grader på berget och husen fortfarande är byggda som om det konstant vore tjugo, oisolerade och dragiga, ser man till att åtminstone ha sängarna varma. Jag fick uppleva den Nirvana som en varm säng i ett utkylt rum erbjuder och jag var så tacksam att jag kunde börja gråta.

Dagen därpå körde vi tre timmar tillbaka till East London för att ta flyget till Kapstaden. Det är omtumlande att färdas genom så många levnadsmiljöer och livsförhållanden på så kort tid. Möjligheten att lära känna dessa platser och människor det som gör mitt arbete värt det.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s