Fattigdomslöner – ett hot mot Sydafrikas utveckling

En majoritet av lönearbetarna i Sydafrika ligger tusentals rand under vad som krävs för att kunna betala för hus, mat, transport, el, vatten med mera. Därför driver COSATU, Sydafrikas motsvarighet till LO, sedan många år kravet på levnadslöner. Det betyder kort och gott en lön man kan leva på.

Tusen rand i månaden (cirka 785 kronor) utgör minimilönen i kollektivavtalet för de sämst betalda arbetarna i Sydafrika. Samtidigt är edianlönen för vd:arna för de åttio största företagen på Johannesburgs börs (JSE) t 758 000 rand i månaden (616 000 kronor). Ett enkelt överslag ger att de arbetare som tjänar sämst i dessa företag i snitt måste arbeta i 758 år innan de har tjänat in sin vd:s årslön.

Siffrorna kommer från Palmecentrets partner Labour Research Services (www.lrs.org.za) som varje år kommer ut med skriften LRS Bargaining Monitor. En statistisk genomgång av löneskillnaderna på den sydafrikanska arbetsmarknaden. Den utgör ett stöd för fackföreningsrörelsen vid förhandlingarom löner och villkor och pekar på ihåligheten i det vanligt förekommande argumenten att lönenivåerna för dessa chefer behövs för att behålla spetskompetens och belöna prestation. Den ackumulerade rikedomen hos cheferna inom dessa företag stannar inte vid de fastställda lönerna utan definieras i lika stor utsträckning av etablerade bonussystem. Dessa mångdubblar som regel den fastställda lönen. Innan 2011 tog slut hade vd:arna för dessa företag således sammantaget tjänat ihop närmre en och en halv miljard rand.

Zwelinzima Vavi, COSATU:s generalsekretarere talade mot bakgrund av detta om behovet av ”a Lula moment” vid COSATU: s kongress i september. Vad han syftade på var de breda ekonomiska och sociala reformprogram som under den brasilianske presidenten och tidigare fackföreningsledaren Ignacio Lula da Silvas åtta år vid makten lyfte tjugo miljoner brasilianer ur fattigdom och ledde landet fram till positionen som världens åttonde största ekonomi.

Sydafrika är inte Brasilien men något behöver göras för att komma tillrätta med den skyhöga arbetslösheten, de dåliga arbetsvillkoren och den utbredda fattigdomen. En början till en sådan förändring är att sätta ljus på den faktiska situationen på arbetsmarknaden. LRS årliga genomgång är ett kraftfullt verktyg för att göra just det.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s