Vår plats i systemet

gatubild central station

Jag tror att det är avgörande på ett personligt plan att påminna sig själv om vart man står på samhällsstegen. Tydligt notera var man i olika skeden av livet rör sig på den. Upp eller ner? Vem man blir och hur man lever på denna nya plats.

Sedan flytten till Sydafrika har vi klättrat många steg i samhället. Från någonstans strax under mitten till trängseln på den lilla yta som utgör några av de översta pinnhålen. Det är på många sätt motsägelsefullt att alla de utsända som skickas över världen för att bistå och överse utvecklingsinsatser för de allra mest utsatta lever ett liv mycket längre ifrån denna verklighet när de är utskickade än vad de skulle vara hemma. Inte bara det. Ett helt nytt liv, nära beslutsfattare, regeringstjänstemän, ambassadspersonal väntar. Bakom grindar i hus städade av andra. Går till jobbet i kläder tvättade och strukna av andra. Får morgonkaffet serverade av andra. Körs i förekommande fall av andra. Vaktas och skyddas av andra. En hel infrastruktur garanteras de utsända som på många sätt och många gånger försvårar det arbete de är satta att utföra då det distanserar dem från den verklighet man önskar påverka och förändra. För oss är det inte riktigt så extremt. Ingen gör något åt oss här. Inga kläder tvättas, lägenheten städas inte av någon, vi körs inte av någon. Vi bor i en lägenhet i centrala Johannesburg bland andra. Samtidigt ska vi inte lura oss själva. Livet här är enkelt för att allt framstår som så billigt och lättillgängligt. Kanske en av de vanligaste kommentarer som turistande svenskar fäller utomlands. Omedvetna tycks vi ofta om den fattigdom och underutveckling som är förutsättningen för de rabatterade priserna. Tillhörande den globala överklassen och rikaste procenten på vår jord sätter vi oss på en restaurang och gör utan problem av med vad ett genomsnittligt hushåll lever på i veckan eller på två veckor eller under en hel månad. Det är så billigt här.

Insikter som dessa bör inte avhålla oss från att resa men kanske får oss att interagera med den omgivning vi besöker på ett annorlunda sätt. Det bör få oss att inleda fördjupade diskussioner kring förutsättningarna för oss som skickas i fält så att avståndet inte blir alltför långt till den befolkning man är satt att stötta och arbeta tillsammans med. Privilegierna, såsom lönetillägg, betalt boende, bilersättningar, resor hem, ersättning för partner och familj, hjälp med skola och dagis, syftar till att skapa en liten enklav av Sverige utomlands. Och lite till. För säkerhetens skull. För att garantera kompetent personals vilja att lämna hus och hem. Diskussioner bör föras kring vilka jämviktspunkterna är mellan dessa behov och verkligheten man befinner sig i. Så att distansen inte blir för stor och förståelsen på ett djupare plan skadas.

Livet är bekvämt här. Det är en tydligt skiktad ekonomisk verklighet som gör denna bekvämlighet möjlig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s