söndag

Skriva något varje dag. En tanke. En upplevelse. Idag har det varit ytterligare en dag i kontrasternas rike. Vi var på spa. Pyramid Day Spa ligger på 95 Eloff Street. Inklämd mellan bilhandlare och övergivna hus. På väg dit åker man igenom CBD och Gandhi Square bland annat där hela Johannesburg hittar sina taxibilar på väg hem och på väg bort. Vanligt folk.

Vi är inte vanligt folk här och svänger därför av och in på den skyddade parkeringen. Vi blir väl omhändertagna av kunnig personal i denna orientaliskt inspirerade byggnad med dess olika rum. Ingenting hörs eller syns längre av världen utanför. Bara den skvalpande hissmusik som hela världens massage och yoga etablissemang gjort till sin och som jag till mitt stora förtret och med skam erkänner att jag faktiskt blir lugn av och försiktigt tycker om. Vi blir masserade. Får manikyr, pedikyr och ansiktsbehandling. Äter lunch och bastar sedan tillsammans. Tar ett dopp i en kallpool och bastar igen. Ensamma sedan i våra respektive omklädningsrum med duschar i helkaklade golv, väggar, tak. Sedan hem igen samma väg som vi kom. Förbi en ödetomt som förvandlats till soptipp. Små lågor slår upp därur. Lite längre bort poliser med blåljus som diskuterar något vid en av motorhuvarna. Solen skiner men är på väg ner. Det är sådana kontraster och aldrig någonsin har det varit tydligare vart vi står på samhällsstegen än här i Johannesburg. Vilken klass som är vår just nu. Klassresan kan i den bemärkelsen faktiskt vara just en resa. Varför svenskar allt oftare väljer att åka väldigt långt bort. Flyget är relativt billigt och när vi väl landar är vi inte längre vad vi brukade vara. Den vi brukade vara. Så blir medelklassen överklass i ett magiskt vingslag. I denna nya värld njuter vi av vår plats i världssystemet och äter ute varje kväll. Får en massage. Lever livet. Det smärtar att erkänna det och tar emot att skriva det. På ett sätt lättare att bo i en etta hemma i Stockholm då. Lättare eftersom världen befinner sig längre bort långt däruppe i norr.

Det är märkligt att vara närmre och längre ifrån livets alla delar i Johannesburg. Det är kontrasternas stad och vi bor tydligen i ett av dess allra våldsammaste områden. Inte vår gata. men alla runt omkring.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Vardagsbetraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s