Sveriges självbild är sig inte lik – det är gott så

Har suttit ensam på kontoret i Braamfontein och låtit mig översköljas av den ena mer deprimerande nyheten efter den andra om ett Sverige som förändrats. Eller kanske har det inte förändrats i grunden, kanske var det alltid exploaterande, främlingsfientligt och fyllt av dubbelmoral. Det som gått sönder återigen är kanske snarare vår självbild av ett land i norr, fyllt av naturälskande humanister och demokrater. Som på något märkligt vis fått mänskliga rättigheter och demokratiska principer inpräntade i oss. Svenska kapitalister är därför lite vänligare och rättvisa. Svenska poliser är mer rättrådiga och rationella. Det svenska politiska systemet och dess presskår fyllt av principer och faller inte så lätt för frestelsen att döma olika i principiellt lika frågor. Vi är ju landet lagom med fikapauser och konsensus kultur. Alla ska med!

Svensk polis har ett register med romer. Det är inget register säger de sedan, det är en analysfil skapad för att underlätta utredningsarbetet. Det är inte heller så att de som står där registrerats för sin etniska tillhörighets skull, nej ordet kringresande i utredningen syftar på att de nog är brottslingar som rör sig över landet i sin brottsliga gärning. Vad det är för brott man är misstänkt för kan man inte svara på. Varför bara just romer råkar vara en del av registret kan man inte redogöra för. Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen sammanfattar det hela otroligt uppriktigt i DN: ”Vi jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle göra”. Riksåklagaren har startat en utredning om brott. Kanske fälls någon för tjänstefel i slutändan.

En thailändsk arbetare tar livet av sig. Fylld av skam över att ha blivit lurad och utnyttjad. Bärplockandet har varit en del av det svenska system som fyller våra torghandlar och Konsumbutiker med svenska bär till allas stolthet. Svenska bär! Från de svenska skogarna! Förfäran är kort över livet och tillvaron för de som ser till att de hamnar där. Men inte så stor. Vem bryr sig om egentligen om en bärplockare från Thailand?

Elisabeth Svantessons tillsättning lämnar mig heller inte ifred. Hur är det möjligt att hon tillsätts utan att ifrågasättas på allvar? Hur är det möjligt att pressen låter hennes politiska engagemang i kristna, fundamentalistiska organisationer passera nästan obemärkt? Åsa Linderborg gör den belysande jämförelsen med Omar Mustafa. Var är alla frihetsälskande demokrater nu? Var är krismöten, pressjakt och ställa mot väggen frågor? Fredrik Reinfeldt är lika tyst och undanglidande som han var glad att norska moderater nu får chansen att regera med nationalistiska populister. Dubbelmoralen är slående och kränkande.

Sveriges självbild krackelerar lite mer för varje dag som går. Vi är det land inom OECD där klyftorna ökat snabbast under de senast tio åren. Vi är det land som gått längst vad gäller privatiseringar av offentlig välfärd i Europa. Hos oss dör bärplockare, tvångsutvisas afghanska ungdomar och utnyttjas papperslösa. Poliser granskar medborgare i enlighet med deras hudfärg och registrerar dem på grund av deras etnicitet. Hos oss väljer vi att sänka skatten en femte gång på lånade pengar till gagn för den övre medelklassen så att klyftorna kan öka ytterligare något. Hos oss har SD mellan 8-10 procents väljarstöd och ökar i popularitet när deras företrädare beväpnar sig med järnrör. Här skjuts en äldre man i huvudet och alla duckar, ingen ställs till svars och fokus på debatten är istället att frustrerade ungdomar sätter eld på bilar. Här blir en kristen fundamentalist minister och de flesta låtsas som om det regnar.  Ett Sverige som exporterar flest vapen per capita i världen. Svenska företag som duckar för ansvar när gruvdrift förgiftar hela samhällen och som köper arbetskraft billigt.

Sveriges självbild har redan förändrats. Den leende, lagom avslappnade och välmenande spegelbilden stelnar plötsligt. Inget är sig likt eller bara mer tydligt som förr. Det är nog bra. Vi har mycket att kämpa för och det hjälper att se tydligare och klarare.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Tankar om samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s