Heritage Day

heritage_button

Idag firar Sydafrika sina många kulturer. Det är en uppmaning till alla de etniska grupper som utgör dess regnbågsfärgade ideal att bejaka sina kulturella rötter. Sydafrikaner uppmanas också att ägna den till att reflektera över vart man som nation är på väg. Det ska symbolisera ”enighet i olikhet”. Det är en nationell helgdag. Den 24 september är ursprungligen en högtid inom Zulukulturen som då minns dess stora och framgångsrika kung Shaka. Enaren av zulukungadömena. En afrikansk Gustav Vasa kan man säga. Inkatha Freedom Party, ett nationalistiskt parti med i huvudsak zulumedlemmar, vann en delseger i sin strävan genom att förhandlingskompromissen och en nationell helgdag enligt ovan uppstod.

Det är en svår balansgång som Sydafrika vandrar kring dessa etniska identiteter tycks det mig. Som om man försöker hitta sin identitet som en mångfaldens nation men ofta misslyckas. Alltför ofta står dessa identiteter i vägen för verkligt nationsbyggande. Att både minnas sina rötter och sina traditioner och samtidigt ha i huvudet att alla andras kulturer bredvid din är det sammanlänkande kittet är mycket att hålla i huvudet samtidigt. Det framstår på många sätt som ett lapptäcke av ett sårat förflutet. Där etniska grupperingar bejakades, traditionella levnadsmönster underhölls och finansierades av en rasistisk stat som behövde dessa uttryck för att kunna motivera sitt sätt att ordna samhället. Från statligt håll vill man som sagt gärna återerövra denna föreställning. Göra dagen till något att vara stolt över. Olik och lik. En svår, för att inte säga övermäktig uppgift. Istället reduceras den, likt många essentiella upptåg till en dag då man klär sig i traditionella kläder.

Någon tycks ha känt av att detta med enighet i olikheten var en svår sak i dagens Sydafrika och försökte ersätta den med ett verkligt nationellt kitt, ”braai” eller grilla. Som Desmund Tutu entusiastiskt sa 2007, ”we’re going to have this wonderful thing on the 24th of this month … when we all gather round one fire…It’s a fantastic thing”. En enande eld istället för folkdräkter. Det kanske är vägen framåt. Som med de flesta högtider så är folk lediga precis som de vill och oftast med familjen. I Johannesburg idag var det största tecknet på ledighet att det var lite trafik på vägarna, mycket folk i parkerna och många som just grillade tillsammans men en öl i handen.  

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s