Traditioner bland höghusen

utklädda till zulukrigare

BILD: Från KwaZulu Natal, utanför Port Shepstone 2012 och ett projekt som färdas bakåt i historien, gör platser levande. Här iscensattes kung Shakas färd över de gröna kullarna. Killarna på bilden är utklädda till zulukrigare i traditionsenliga kläder. 

Nära vårt hem ligger den kända mai-mai marknaden. Området är zulu och på marknaden säljer de därför traditionella kläder. Zulu är ett traditionellt boskapshållande folk som de flesta bantufolken och skinnet har en stor plats i kulturell klädsel. Armband görs i skinn, huvudbonader, klänningar mm. Här i kvarteret blir vi påminda om det när de härdar koskinnen genom att bränna dem. En stark och kompakt doft av bränt hår och hud lägger sig över kvarteret. Luften själv luktar så starkt att man får för sig att den får form och tar sig in i munnen. Det måste produceras mycket nu för den senaste veckan har den illaluktande dimman lagt sig ett par timmar om dagen.

Sydafrika är ett samhälle där modernt möter traditionellt. Där universitetsstuderande åker hem till sina fäders hembyar för att betala lobola (hemgift) och göra ritualer tillsammans med sin blivande frus familj. Där släkt hälsar på som om de vore hemma i byn och stannar tills de passar dem. Nytt och gammalt blandas. Tankar, levnadsmönster, åsikter och tillvaro. I mitt kvarter luktar det således bränd hud. Som när en arm kommit för nära ett ljus. Fast i smogform.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s