Med en blick utifrån

På besök hemma. Känslan är stark av att stå precis bredvid. Se välbekanta ting, människor, platser och rörelser ur ett annat ljus. Från en annan vinkel. Så att de framträder tydligare. Ett kliv tas ur tavlan, ur motivet och fem steg ytterligare längre bort. Mönster framträder, färger kontrasteras, djup bildas och det som såg ut som en svart prick blir till ett öga. Det är en försiktig insyn i exilens svårbeskrivna och på många sätt omöjliga tillstånd. Gäst i en verklighet som bara mycket delvis är min. Men det är med större igenkänning och förståelse som jag lyssnar på Theodor Kallifatides i P1 Sommar om vägen från välkänt till okänt och sedan fastna mellan två punkter i ett tillstånd som ständigt tycks vara i rörelse. En pendel.

Att landa hemma i Stockholm eller hemma i Johannesburg blir därför hisnande. Vi reser i arton timmar. Passerar en hel kontinent. Trängs med en kinesiskt, rökande exodus på Addis flygplats. Landar sedan på OR Tambo och tar en taxi till vårt andra hem. Det är en volt som nästan är för mycket. Tryggt och omtumlande på samma gång. Hastigheten med vilken det nya-gamla kommer emot dig och välkomnar dig är svindlande. Rutiner som lägger sig tillrätta runt dig och skapar trygghet och lugn. Samtidigt en rastlöshet och en omedelbar närvaro som spetsar öronen och skärper blicken. Gör dig observant och lyhörd. Känslig kanske. Det är ett rum med glasväggar som du tar med dig vart du går. En spegel som inte visar samma bild varje gång du ställer dig i dess väg. En utsiktsplats som är din både i Sverige och i Sydafrika. Det är mitt i och bredvid på samma gång. Med en blick utifrån på plats på scenen.

Apropå igår natt. Mamma vann en delseger. Resten är kvar. Idag vann vi. Imorgon kommer väldigt snart till oss. Bär med sig andra utmaningar som också ska övervinnas. Andra strider. Imorgon är en till sådan dag.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Vardagsbetraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s