Från OR Tambo till Jeppestown

Hemma igen. Tillbaka i vår lägenhet i Johannesburg. Passkontrollanten ser misstänksamt på mig. Ber att få se mitt arbetstillstånd. Släpper sedan förbi mig utan att se mig i ögonen. Sitter i bilens baksäte och tittar på förstäderna, som blir till stadens utkant, villaförorter, som blir till vårt kvarter. Industritomter, bilhandlare, köpcentrum, Johannesburgs höghus i förgrunden, slitna fasader trängs med nyrenoverade skinande väggar, försäljare i gatukorsningarna och de som aggressivt tvättar bilarnas framrutor vare sig de vill det eller inte, sedan över tågspåren och in bland husen och trottoarerna som renoveras. Hela vägen och alla dess delar från OR Tambo till Jeppestown känns välbekanta och trygga. Svårt nu att minnas hur det först kändes.

Lämnar tvätten. Sätter oss under olivträden i skuggan nära oss och äter lunch. Solen värmer staden till 34 grader och tvingar fram ånga ur asfalten. Sirin berättar om sitt arbete på polisstationen. Om hur en man kom in med en liten tvååring som han hittat (!) på gatan. Han själv kunde inte lämna några adress eller kontaktuppgifter. Hade hittat pojken nyligen utkommen från fängelse. Mamma kommer efter tre timmar. Nervös, men inte för att  pojken varit borta så mycket som för den utskällning hon fått av poliskommissarien. Det är inte ovanligt att barn hittas på gatan i våra kvarter. Två eller tre eller fyraåringar Ofta kommer föräldrarna inte förrän dagen därpå då de först upptäckt att något saknas.

Ikväll ska vi till svenska ambassaden i Pretoria för mottagning. Jan Björklund är i stan. Från partiledardebatt i Agenda till ambassadens trädgård i Pretorias förorter. Ibland tar livet så stora hopp att man inte hänger med. Men det hjälper att han en trygg famn att komma till och välbekanta kvarter. Ett hem.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Vardagsbetraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s