På ambassaden i Pretoria

Igår kväll körde vi de sex milen till ambassaden för att vara med vid mottagningen som hölls till vice statsminister Jan Björklunds ära. Lite senare körde vi de sex milen tillbaka. Björklund är för första gången i Sydafrika och har kommit för att delta i de återkommande bilaterala mötena mellan Sverige och Sydafrika. En hedervärd sak. Ett bevis för styrkan i våra mellanstatliga relationer. För vår gemensamma historia och ömsesidiga respekt. Det är andra gången på kort tid som en av våra allra högsta politiker besöker landet med tal om vikten av nya relationer, om investeringar och om ett Afrika på frammarsch. Om de höga tillväxttalen, om investeringsmöjligheter, om nya relationer. Jo, det är bra så. Men tillväxttal är inte detsamma som livskraftiga demokratier, jämlikhet och rättvisa. De som kommer till polisstationen i Jeppestown har ibland gått i upp till tre timmar för att de inte har råd med en bussbiljett på fem kronor. Fattigdom är en komplicerad sak. Omfördelning likaså.

Representationstillställningar som den på ambassaden är inte alltid intressanta. Tvärtom är de ofta rätt tråkiga och stela. Som bäst är de funktionella då kontakter knyts eller återknyts och samtal kommer till skott som inte hittat fram via mejlen. Men igår upplevde vi något nytt. Helt plötsligt var vänner där och vi kunde också prata om viktiga saker. Om relationer, familj och glädjen över att vänta barn. Och det upphör aldrig att fascinera mig hur sådana samtal präglade av närhet liksom smittar av sig. Omgivningen blir varmare. Kommer närmre. Känns inte som ett skratt och ett leende endast utan får mer botten och djup.

Kvällen sänkte sig mörk och varm över Pretorias lummiga förort. Doften av de blommande träden bäddade in allting i ett vänligt lugn. Vi åt en hamburgare på vägen hem för att kompensera magen lite för lax- och räksnittarna. Det är ett märkligt liv det här livet. Högt och lågt. Stå i solen och kliva in i skuggan. Makt och maktlöshet. Överdåd och oöverskådlig fattigdom. Möjligheten att nästan alltid vid varje tillfälle välja. Och så tillväxten så klart. Tillväxten. Den sydafrikanska och den svenska. Måtte den frälsa oss ifrån ondo.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s