OS är politik

I morgon invigs de olympiska vinterspelen i Sotji. Både Dokument Utifrån och Uppdrag Granskning har i dagarna visat inslag som förstärker en diskussion som alltid tystnar. Relationen mellan de olympiska spelen och politik. Har den olympiska kommittén också en politisk skyldighet att säga ifrån?

Det är som att häda i kyrkan att tala om sport och politik samtidigt. Det ska inte ens finnas med i samma sinnevärld. Har en idrottare mot förmodan fräckheten att använda sig av den plattform som spelen innebär för att uttrycka en åsikt så straffas denne hårt. Tommie Smith and John Carlos levde detta. Emma Green Tregaros regnbågsnaglar i VM i Moskva väckte liknande debatt och diskussion. Paragraf 51 gör det klart och tydligt. Som idrottare i de olympiska spelen avsäger du dig rätten att uttrycka dig politiskt.

Men idrott är givetvis politik. Valet av OS land är politiskt. Spelen förvandlas till propagandistiska fantasier av den regim som tillåts arrangera dem. Det sker ofta till höga kostnader. Ekonomiska, sociala och miljömässiga. Inför dessa OS har en ny lag antagits i Ryssland som ger staten oinskränkt rätt att expropriera mark vid behov. Hundratals människor har vräkts från sina hem. Arbete sker utan skyddsutrustning och utan respekt för arbetsrätt. Miljön förstörs för alltid i detta naturskyddsområde. I ett land som antagit antihomofoba lagar och som uppvisar en i övrigt skriande brist på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska friheter. Det är så idag i Ryssland. Det var så i Kina. Det var så 1968 i Australien. Men det som regleras i olympiska kommitténs stadgar är enskilda idrottares rätt till politiska ställningstaganden.

Ingen människa bör givetvis någonsin avkrävas en liknande lydnad. Det är min mänskliga rättighet att uttrycka mina åsikter. Det är väl det minsta man kan kräva av SOK och IOK som i övrigt tar så lite ansvar för det politiska spektakel spelen utvecklas till. Släpp lös våra idrottare. Sluta låtsas som om idrott inte är politik. Låt klubbar, utövare och supportrar ta ställning.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Från Sydafrika, Tankar om samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s