Gräsrotsengagemang i en källarlokal

Partier är märkliga organisationer egentligen. De samlar det mest vitt skilda människor till en gemenskap. För en gemensam dröm och idé. Här möts gamla, unga, pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa, rika, fattiga, artister, byråkrater, arbetare och företagsledare. Man samlas för samtal, diskussion, idédebatt och umgänge. Man håller med varandra. Man slåss ibland mot varandra.

Sedan jag flyttade hem igen har jag fått en nyvunnen förtjusning och fascination inför den vardagliga aktivism som utspelar sig runt om i Sverige varje dag, året runt.

Partiföreningar utgör grunden för dessa vardagens mötesplatser. Där står man helt plötsligt ivrigt diskuterandes med en åttioårig tant som vill återkommunalisera skolan. Eller en sjukpensionär som tycker att kyrkans koppling till partierna är märklig. Där diskuteras framtiden för Stockholms hamnar, radikal poesi och migrationspolitik. Och allt annat. Stort och smått.

– En vän till mig kom med en god idé redan på trettiotalet om en lösning på parkeringsproblematiken i Gamla Stan, säger en äldre man. När vi gick på Teknisk.

Och nu är det valrörelse. Och dessa små partiföreningar börjar röra på sig. När det gäller att stå upp för idéer. Ideal. Drömmar. En omedelbar framtid. En annan väg.

Jag saknade förståelse för dessa vardagliga möten tidigare. För mig var politik och aktivism något annat. Det skedde på gatan ofta. I motstånd och motvind. Trodde att detta försvann i dessa miljöer och avfärdade dem därför alltför lätt.

Det är sant att partierna behöver förändras för att möta ett nytt sorts engagemang. Men det behöver också ta tillvara på denna gamla sorten. Och värna de få mötesplatser vi har idag för politiska diskussioner. Där debatten blir en del av din vardag. Där vi engagerar oss i vår närhet. Och förverkligar demokratins bärande tankar om medbestämmande och deltagande.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Tankar om samhället, Valår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s