Första maj

Det är vår dag. Det är vänsterns, drömmarnas, protesternas och minnenas dag. Vi går med historien i ryggen och blickar framåt. Vi går tillsammans.

Första maj. Vi har nu vandrat varje år i snart 124 år. En generalstrejkens dag för åtta timmars arbetsdag. Det började till minne av massakern i Chicago 1886. Ett levande monument också över arbetarrörelsens segrar. En röd dag vi vann tillsammans.

I Sverige har den ibland känts som mer minne än framtid. Demonstrationstågen mer nöjda och tillfreds än otåliga, drivna och förbannade. I år är inget sådant år. I år har vi chansen att bryta med femton år av konservativt styre i Europa och åtta i Sverige.

Det sägs ibland att det är lite skillnad mellan blocken. Alltför lite kanske, men skillnad är det. Vi hade sett ett annat Europa och ett annat Sverige med vänstern vid makten. Vi hade sett mer gemensamma lösningar, mer solidaritet, mer välfärdssatsningar. Attackerna på fackföreningsrörelsen hade varit färre och motståndet mot miljöreformer mindre. Skattesänkningar och avregleringar hade fått stå tillbaka och fler drömmar om samförstånd, kollektiv och gemenskap hade formulerats.

Vi hade inte sålt ut våra gemensamma tillgångar eller varit så passiva vid ekonomiska motgångar. Vi hade satsat mer på utveckling av det gemensamma och sett en offentlig sektor där möjligheten till vinst inte varit lika stor. Arbetslösa och sjuka hade haft kvar sina omställningsstöd. Fackföreningsrörelsen hade stått starkare. Den svenska modellen hade försvarats. Det är dags att vi återigen tror på politikens vilja och möjligheter och försvarar det gemensammas värde.

I år drömmer vi lite mer på första maj. Slåss för någonting igen. Vill en annan framtid.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Valår, Vardagsbetraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s